Параграф22 Daily

§22 Новини

Петима предадени на съд за укриване на 16 млн. лева данъци

На 15 май 2015 г. Специализираната прокуратура e внесла в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима участници в организирана престъпна група, създадена с цел престъпления срещу данъчната система – избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Ръководителят на групата Радослав Босилков, управител на дружеството „Надин Комерс“ ЕООД, и още трима от участниците бяха задържани на 18 юли 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП и НАП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

На Радослав Босилков са повдигнати две обвинения – като ръководител на организирана престъпна група (престъпление по чл. 321, ал. 3, пр.2, т.1, вр. ал.1, пр.1 от НК) и за данъчни престъпления в особено големи размери (чл. 255, ал. 3, вр. ал.1, т.2, пр.1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл. 20, ал. 2 от НК). За участие в групата (престъпление по чл. 321, ал. 3, пр.2, т.2, вр. ал.2 от НК) и за укриване на данъци са обвинени Денис Бошнаков, Мариян Комитов, Павел Варнаджиев и Иван Иванов.

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2010 г. до началото на 2012 г.,като за две години е нанесла на държавата щети в размер на 16 153 180,42 лева. Престъпната структура е разполагала с добре организирана мрежа от „кухи“ дружества от типа „липсващ търговец“, контролирани от „Надин комерс“ ЕООД.

От тези фирми „Надин Комерс“ симулативно е изкупувала с неистински счетоводни документи огромни количества скрап. По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, годишният финансов резултат (печалбата) – намаляван, с което в крайна сметка е било избягвано плащането на дължимите данъци към държавната хазна в особено големи размери. Разследването доказа, че въпросните „кухи“ фирми, с които „Надин Комерс“ е „търгувала“,  не са имали капацитет за подобни сделки, не са разполагали с лицензирани площадки, голяма част от представляващите ги лица са били неграмотни и не са били в състояние да извършват търговска дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във