Параграф22 Daily

§22 Новини

Петьо Петров се е вписал като адвокат във Видин

Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров се е вписал в Адвокатската колегия във Видин, показа проверка на "Правен свят". Решението на местния адвокатски съвет, с което Петров е вписан като адвокат, е от 8 юли.

"След като 20 години съм работил за държавата, сега ще работя за себе си", обясни още Петров. На въпроса защо е избрал Видинската адвокатска колегия, а не софийската, той отговори: "Имам си идеи за този регион, за Северозапада". Бившият следовател обаче не пожела да сподели подробности около плановете си и каза: "Мои са. Тайна". Все пак посочи: "Ще напиша книга за журналистите. Моите впечатления, моята истина за журналистиката. Мога да пиша по-добре от 99% от журналистите – печелил съм национална олимпиада по литература".

Петров посочи, че все още не е започнал да практикува като адвокат. На въпроса вярно ли е, че ще работи заедно с доскорошния си колега в Столичното следствие Христо Панев той отговори: "Дори не знам дали той се е вписал". Панев беше част от екипа, който разследва аферата "КТБ", но през юни напусна системата по собствено желание.

По същия начин още през април следствието напусна самият Петров. Въпреки искането на министъра на правосъдието Христо Иванов срещу него да започне дисциплинарно производство, Висшият съдебен съвет отказа, а след това гласува оставката на следователя. Иванов настоява, че Петров трябва да понесе отговорност след решението на Върховния касационен съд по делото "Цонев, Сантиров, Попов", в което се заявява, че следователят е инсценирал и извършил провокация към подкуп.

Министърът оспори решението на съвета да не образува дисциплинарка и тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) обяви, че е трябвало да бъде потърсена отговорност от Петров. Преди дни обаче това дело се обезсмисли, тъй като ВАС обяви, че решението за освобождаването на следователя от системата е влязло в сила и така образуването на дисциплинарно производство срещу него стана невъзможно. А Петров прекрати кариерата си в съдебната власт с "бонус" от 18 заплати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във