Параграф22 Daily

§22 Новини

PetroChina е под подозрение

Корупционният скандал в Китай около държавната нефтена компания PetroChina продължава да се разраства. Нейните мениджъри, както и шефовете на компанията-майка CNPC, са помолени да предадат на следователите своите задгранични паспорти. Еще около хиляда служители средно ниво трябва всекидневно да се разписват щом пристигнат на работа, съобщава агенция Associated Press като се позовава на Securities Daily. Разпореждането се отнася до всички мениджъри с ниво ръководител на департамент и по-високо.


Досега на петима бивши и сегашни топ-менеджъри на PetroChina е повдигнато обвинение в дисциплинарни нарушения - стандартна формулировка, зад която в Китай на-често се крият подозрения в корупция. Прибирането на задграничните паспорти е също така широко разпространен в Китай метод за недопускане на бягство на разследвани бизнесмени. Но никога досега то не е било толкова масово.


През август тази година двама вице-президенти на PetroChina - Ли Хуалин и Жан Синьцюан, както и главният геолог Ван Даофу са обвинение в корупция. Затова те напуснаха компанията по лични причини. Бившият ръководител на PetroChina Цзян Цземинь миналата седмица загуби поста си и на Председател на комитета за контрол и управление на държавното имущество. Срещу него, както съобщи Министерството по контрола в Китая, се води разследване по подозрение в сериозни дисциплинарни нарушения. Става дума най-вероятно за получаване на подкупи в особено големи размери. Парадоксално е, че самият Цзян през февруари тази година е говорил, че PetroChina трябва да заеме твърда позиция по отношение на дисциплинарните нарушения и на свързаните с партията въпроси. По-рано е започнато разследване и по отношение на генералния директор на CNPC Ван Юнчан.


Тази седмица представители на компанията са опровергали информацията, че уж още един вице - президент, както и главният й счетоводител, са били викани на разпит като свидетели по корупционното дело.


PetroChina възнамерява да инвестира 10 млрд. долара в руските газови находища в Източен Сибир, съобщиха от компанията в понеделник, 9 септември. За PetroChina това ще бъде най-голямата задгранична инвестиция за цялата й история.


Гръмката антикорупционна кампания в Китае започна наскоро по инициатива на президента Си Цзиньпин, който нарече корупцията главна заплаха пред оцеляването на управляващата в Китай комунистическа партия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във