Параграф22 Daily

§22 Новини

Петър Тодоров: Разкритата схема има повтаряемост във всеки лот на "Хемус"

В предаването "Неделя 150" Тодоров коментира нарушенията около изграждането на 5-и лот на АМ "Хемус": "Това, което знаем, е, че за лотовете от 1-ви до 6-и авансово са раздадени 696 милиона лева. Ние показахме схемата само на лот 5 по разработката на ГДБОП. Такива схеми са вървели и по другите лотове, ние работим и ще докажем, че тази схема има повтаряемост във всеки един лот".

По думите му за 5-и лот схемата е ясна: "Паричните преводи са изтеглени кешово от едно лице, което тегли на няколко пъти по милион, милион и половина, без предварителна заявка, плащайки едни огромни такси. поставяйки ги в торбички или каквото е необходимо според размера на купюрите, ги е отнесло в неизвестна посока. Лицето ни е известно и ще работим да установим къде точно е отнесло тези пари. ... Дали тези пари са укрити по сейфове, каси, гардероби, или са изнесени по офшорни средства, ние ще направим всичко възможно да установим". 

На лотовете от 7 до 9 не само, че няма техническа документация, но дори няма очертано трасе, посочи още главният секретар на МВР и обобщи, че става дума за огромна престъпна схема.

Главният секретар на МВР изказа очакване прокуратурата да се включи активно: "Ние сме докладвали на дежурния прокурор материалите, той ги е приел и е заявил, че в материалите се съдържат данни за престъпление, като той ще направи разкриване на банковата тайна. Чакаме постановление за нашите по-нататъшни действия относно документиране на цялата престъпна схема". 

Той съобщи, че продължава проверката по участъка на АМ "Хемус" в района на Търговище, иззет е материал за проби, ратои се заедно с ДНСК, иззета е и цялата документация, свързана със строителството на магистралата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във