Параграф22 Daily

§22 Новини

Петър Волгин: Мегакорпорациите съсипват националните държави

През последните десетилетия в световен мащаб легитимните структури на управление в държавата постоянно губят влияние за сметка на мултинационалните корпорации, пише Петър Волгин на сайта на БНР. Оказва се, че правителства, парламенти, президенти, които са избрани с гласовете на милиони, че и на десетки милиони граждани имат много по-малко власт отколкото напълно анонимните управителни тела на гигантските международни компании. Подобни практики се наблюдават дори в държави с утвърдени демократични традиции, а пък в държави като нашата, които обикновено се управляват от комплексирани и корумпирани лица, това е по-скоро правило, а не изключение.

За да бъде оправдана безконтролната, на практика власт, на мегакорпорациите, се използват едни витиевати фрази от рода на тези, че "пазарът трябва да бъде напълно свободен", "не бива да пречим на чуждите инвеститори да развиват бизнеса си", "държавата изобщо не трябва да се бърка и за нищо на света не бива да подпомага българските производители, които трябва да се конкурират напълно свободни с чуждите". Хубаво, само дето проповедниците на подобни теории не споменават, че за да постигне такъв перфектен баланс между цена и качество, чуждият производител вече е бил спонсориран по един или друг начин от собствената си държава или е използвал технологии, които са вредни за човешкото здраве.

Ето ви пример. Ако Трансатлантическото споразумение бъде прието във вида, за който лобират американците, всички страни от ЕС, включително и България ще бъдат залети от ГМО храни. Това, първо, ще убие окончателно и малкото останало родно производство и, второ, ще причини всевъзможни заболявания. Разбира се, ще има и печеливши. Това са компаниите, които пласират ГМО-продукцията, както и държавните служители, осигурили срещу процент, огромните печалби на тези компании.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във