Параграф22 Weekly

§22 Новини

Пилотска грешка е причина за катастрофата на "Ер Франс" през 2009 г.

Катастрофата със самолета на „Ер Франс“, изпълняващ полет от Рио де Жанейро до Париж през юни 2009 г. се дължи на неподходяща реакция на екипажа на машината след моментна загуба на данните за скоростта, се посочва в доклад, изготвен след контраекспертиза, извършена по съдебно нареждане.


Симулатори и изследвания ясно са показали сериозната роля на човешкия фактор за трагедията, се посочва в документа, изготвен от петима експерти.


 "Установихме, че катастрофата, отнела живота на 228 души е можела да бъде избегната чрез някакво подходящо действие на екипажа“, се акцентира в документа.


Машината падна в южната част на Атлантическия океан на 1 юни преди пет години.


Контраекспертизата беше изготвена по нареждане на съдиите Силвия Цимерман и Сабин Херис. Първата експертиза беше представена през юли 2012 г.


Заключенията от доклада от контраекспертизата посочват, че съчетание от фактори е причинило катастрофата – човешки грешки, технически неизправности, лошо време и неактуализирани процедури за въздухоплаване.


Установено беше, че катастрофата се дължи на загуба на контрол върху самолета вследствие на неподходяща реакция на екипажа след моментна загуба на индикациите за скоростта на машината. Екипажът не е анализирал по структуриран начин аварията, не е разбрал ситуацията и разпределянето на задачите в пилотската кабина не е било направено според правилата, се казва в доклада, в който има списък с общо 14 фактора, допринесли за трагедията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във