Параграф22 Daily

§22 Новини

Пиратство: Неизвестни с лодки опитаха да атакуват кораб край Бургас

Проверка за незаконно разположени рибарски лодки и постройки на плажната ивица в бургаския кв. Победа се провежда в момента, предаде Радио Бургас. Получихме и информация за хора, които с лодки и въжета са се опитали да се качат на палубите на кораби, разположени на рейда в залив Бургас, обясни зам.-областният управител Асен Бонджев: "Установихме около 13 лодки, други 13 трябва да бъдат описани. След малко членовете на комисията отиваме към Областна администрация Бургас. Тя включва представители на ОД на МВР Бургас, жандармерия, гранична полиция, ИАРА, РИОСВ, РЗИ. Трябва да съставим протокол и да предприемем необходимите действия по отстраняването на лодките, които са незаконно разположени тук.

Асен Бонджев допълни, че някои от проверените лодки до момента дори нямат идентификационни номера. "Това се установява в момента от органите на гранична полиция. Все още описват всяка една лодка. Тези, които нямат регистрация се описват по размери и външни белези, за да може да бъде идентифицирана. Трябва да се вземе решение от комисията как да бъдат извозени тези лодки от тук. Предходни години това е извършвано от Морска администрация. Сега ще преценим кой е най-практичният метод."

Проверката се извършва в следствие на заповедта, която издаде областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова. След проведено извънредно заседание на Съвета за сигурност на „Пристанищен район Бургас" е станало ясно, че върху плажната ивица има незаконно разположени рибарски лодки и постройки, а плажната ивица е обсипана с отпадъци. Констатирани са опити от неизвестни лица с лодка да се качат на борда на кораб, намиращ се на рейд в Бургаския залив.

Проверката е фокусирана върху спазване на режимите за опазване и управление на защитени територии и защитени зони в границите на морските плажове. Комисията още трябва да установи спазването на изискванията и ограниченията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, недопускане извършването на строителни дейности, заустване на непречистени отпадни води и други забранени дейности, включително наличието на разположени върху пясъчната ивица лодки и други плавателни съдове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във