Параграф22 Daily

§22 Новини

Писмо на Васил Щонов спряло „Южен поток”, изпълнявал само решение на Орешарски

Мое писмо спря проекта „Южен поток”. Това каза служебният министър на енергетиката в кабинета „Близнашки” Васил Щонов пред bTv и обясни обаче, че само е изпълнявал решение на експремиера Пламен Орешарски, който още на 31 юли заповядал писмено на тогавашния министър Драгомир Стойнев да спре изпълнението на проекта.  Стойнев обаче не взел мерки. Когато Васил Щонов поел поста, се запознал с документите. На 11 август той изпратил писмо до БЕХ и до „Газпром”, че спира изпълнението на проекта. Ако не го бях направил, договорът щеше да влезе в сила. Тогава изпадахме в риск да се задължим да плащаме до 2 млрд. евро, което е половината от общата цена – 4 млрд. евро, обясни министърът. По думите му, „Южен поток” е замразен, но не е спрян.

Чел съм договорите и проектодоговорите. България щеше да плати 620 млн. евро – това е 15% дял на БЕХ от собствеността. Щяхме да печелим по 54 млн. евро на година до 2050 г. от транзитни такси, но това е много малко и е много изгодно на Русия. В момента ние печелим от транзит по сегашните газопроводи по 100 млн. евро на година. В същото време „Южен поток” е три пъти по-голям, обясни Васил Щонов.

По думите му, ние сме малка страна, а Путин не казва истината, че причината за спирането на „Южен поток” е България. Според него, Русия и ЕС не са се разбрали за правилата, по които да работи газопроводният проект. "Ако ние бяхме стартирали проекта, както планираха БСП – подмолно, това щеше да ядоса Брюксел и нямаше как да се допусне", каза екс-министърът.  „Стройтрансгаз” трябваше да е изпълнител на строителството. Подизпълнителите не бяха ясни", добави Васил Щонов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във