Параграф22 Daily

§22 Новини

Пламен Бобоков остава на свобода, министър Екатерина Захариева била разпитана заради чатовете му

Апелативният специализиран съд установи, че няма основания мярката за неотклонение на бизнесмена Пламен Бобоков да бъде изменена от парична гаранция в задържане под стража, предаде БГНЕС. Определението е окончателно.

В съда днес бяха представени нови доказателства по производството, от които стана ясно, че е проведен разпит на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.„Едно от новите доказателства, които днес внесохме в настоящото наказателно производство за изменение на мярката за неотклонение в по-тежка „задържане под стража”, е разпит, проведен на външния министър на България вчера г-жа Екатерина Захариева, която беше разпитана точно по повод публикуваните вече от прокуратурата кореспонденции между обвиняемия Пламен Бобоков и съветника на президента Пламен Узунов”, съобщи пред журналисти прокурор Генка Брезашка.

Преди да влезе в съда Бобоков разкри, че с Пламен Узунов са много добри приятели и са в много добри отношения. Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов е изпратил на 27 декември 2018 г. на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние. Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат. Прокуратурата извърши обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков.

Впоследствие Николай Николов подаде оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във