Параграф22 Daily

§22 Новини

Пламен Георгиев вече е редови прокурор в спецпрокуратурата

Бившият вече председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев бе възстановен на длъжност "прокурор" в Специализираната прокуратура.

Извънредното заседание на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, свикано в понеделник (5.8.2019 г.) единствено и само да гласува това възстановяване, започна и приключи в рамките на две минути, без никакви становища, дебати или спорове. Всичките 8 членове на колегията, присъстващи на заседанието, гласуваха единодушно за възстановяването на Георгиев като редови прокурор в спецпрокуратурата, считано от 1 август. Мотивът: "Налице са законовите предпоставки за това".

Да припомним, че Пламен Георгиев подаде оставка на 31 юли т.г. и тя беше светкавично гласувана в Народното събрание. Дотук се стигна след като през април т.г. гръмнаха серия скандали с имуществата на хората от властта, които доведоха до серия оставки, включително и в правителството. Тогава в медиите лъснаха снимки и на терасата на тризонета на Георгиев в квартал "Гео Милев", оборудвана с покрив и барбекю, която обаче липсваше в декларацията за неговото имущество. Последваха спорове трябва ли терасата да се декларира, защото тя едновременно с това е и покрив на сградата. Възникнаха и много въпроси около стойността, на която са закупени имотите. Накрая прокуратурата разпореди НАП да провери цялото имущество на Георгиев и семейството му.

През всичките тези месеци, докато течеше проверката, Георгиев сякаш изчезна - той не се появи никъде в медийното пространство. След като проверката на НАП приключи обаче той подаде оставка. С мотива, не иска ситуацията да "тежи" върху имиджа на КПКОНПИ. "Не мога да си позволя една "тераса", хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания, дирижирана от засегнати от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ. Не мога да позволя и моето семейство да бъде подложено на подобни атаки, зад които не стоят факти и доказателства за закононарушения, а нечии финансови и политически интереси.  Именно затова взех решение да подам оставката си и да се оттегля. Правя го най-вече с надеждата, че това ще даде на Комисията нужното спокойствие да продължи и занапред битката си за върховенство на закона и възтържествуване на правдата, от която има нужда цялото общество", написа в прочувствено обръщение до медиите самият Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във