Параграф22 Daily

§22 Новини

Пламен Орешарски свидетелства по делото срещу Веселин Георгиев

Бившият премиер Пламен Орешарски свидетелства по делото срещу Веселин Георгиев, известно като "Батко и братко". Според прокуратурата, Георгиев е действал в нарушение на Закона за обществените поръчки и на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Тогава бившият шеф на пътния фонд е одобрил сключването на договори с фирмите "Биндер", "Инмат" и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотни облаги за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

Скандалът "Батко и братко" избухна през 2008 г. и бе знаков за управлението на Тройната коалиция. Заради аферата Брюксел спря общо 165 млн. евро по програмите ИСПА и ФАР за  България.

Пред Софийския градски съд (СГС) Орешарски разказа, че в разговорите си с директора на дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия се интересувал защо спират плащанията за България. От ЕК посочвали, че при възникналия медиен шум по случая, няма как да не реагират. Орешарски поясни още, че става дума за публикации, в които се твърди, че се възлагат поръчки на фирма, собственост на брата на Георгиев. Тогавашният финансов министър възложил проверка по случая.

В доклада нямало категорични изводи, а само съмнение за нарушения. Въпросът за евентуален конфликт на интереси бил основен акцент в становището, доколкото медийният шум бил в тази насока.

На излизане от съдебната зала бившият министър- председател запази мълчание пред журналистите и отказа коментар по случая, както и по актуални теми като случващото се в КТБ и БТК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във