Параграф22 Daily

§22 Новини

Пловдив плаща на "Запрянови-03" за зоокъта, общината не обжалва

Община Пловдив трябва да заплати 550 хиляди лева на фирма „Запрянови-03“ за строителството на Зоологическата градина. Решението е на Окръжен съд-Пловдив. Магистратите не са уважили втория иск на фирмата за извършени допълнителни дейности, който беше на стойност 510 хиляди лева.

На този етап Община Пловдив няма да обжалва решението на магистратите, но кметът Здравко Димитров, който е в Турция и ресорният заместник-кмет по строителство Пламен Райчев не бяха открити за коментар.

До съдебна инстанция се стигна, след като при встъпването си в длъжност пловдивският кмет Здравко Димитров прекрати договора и обяви, че ще се търси нов изпълнител. Собственикът на фирмата-строител Вакрил Запрянов тогава обясни, че водят дело за неизплатените средства за извършените дейности до спирането на строителството.

Проектът за Зоологическата градина беше спрян през 2014 година, тъй като беше заведен иск от екозащитници, а  през 2019 година Върховният административен съд го отхвърли. Дни по-късно тогавашният кмет Иван Тотев направи рестарт на строителните дейности с водосвет. Въпреки уверенията, че тя ще бъде довършена до месец, това така и не се случи.

Иван Тотев беше разследван и от специализираната прокуратура за строителството на зоологическата градина, но производството беше прекратено миналата година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във