Параграф22 Daily

§22 Новини

Пловдивските адвокати скочиха срещу Иван Гешев

Адвокатският съвет в Пловдив разпространи свое становище, в което попиля кандидатът за главен прокурор и действащ заместник-главен прокурор Иван Гешев по повод негово интервю пред БНТ в края на юли. В позицията си, изпратена до Висшия съдебен съвет (ВСС) пловдивските адвокати посочват, че Гешев е направил редица изказвания, недопустими за някой, който се бори за поста на главен прокурор. Те обръщат внимание на изказването му за адвокат Ина Лулчева, за която Гешев напомня, че е адвокат на Евелин Банев – Брендо. Според Гешев нейната работа била "да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината , докато работата на прокурора е да арестува.

"Позволяваме си да припомним на г-н Гешев, че в редица свои решения, Конституционният съд на Република България е изяснил, че положението на адвокатурата е уредено в Конституцията", се казва в становището. "То позволява на адвокатите да бъде предоставено от закона особено правно положение, което да им даде възможност да изпълняват пълноценно основната си функция – да подпомагат гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси. В правовата държава необходимостта от особено уважение и специално съдействие на адвокатите не може да бъде отречена предвид особено важната им роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица", се посочва още там.

Пловдивската адвокатска колегия се изправя и срещу коментара  на Гешев на разделението на властите. Те визират думите му, че той не споделя вижданията на "десните екстремисти" за разделението на трите власти в България. „Принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху който се изгражда съвременната правова държава и който е залегнал в българската конституция, а не е виждане на „десните екстремисти“, гласи позицията на Адвокатския съвет в Пловдив.

От Адвокатския съвет в Пловдив подкрепят позициите на други техни колегии срещу изказванията на Гешев и апелират Висшия адвокатски съвет да се произнесе дали личността на единствения кандидат за главен прокурор отговаря на приетите критерии за качествата, с които трябва да разполага бъдещият главен обвинител.

Пловдивските адвокати подчертават и несъвместимостта между принципите на правовата държава и презумпцията за невинност с действия от страна на прокуратурата, свързани с предварителното изнасяне на доказателства с цел да се внуши виновността на обвиняем. През миналата седмица от специализираната прокуратура изнесоха част от доказателствата по делото за хакерската атака срещу НАП, по което са обвинени собственика и двама служители на фирма „Тад груп“. Тази седмица спецпрокуратурата тиражира и нови доказателства срещу шефа на компанията Иван Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във