Параграф22 Daily

§22 Новини

По 60 хил. лева на всеки час бързи кредити

Общо раздадените бързи заеми са достигнали обем от 1,99 млрд. лв., което представлява 2,5 сто от БВП на България. Повече от една трета от тях обаче вече са лоши. Това означава, че у нас се теглят 60 хил. лева на всеки час.


Поради интереса към този вид услуги на пазара у нас работят 163 дружества, специализирани изключително в раздаването на спешни заеми, като само за година са регистрирани нови 46 фирми. От началото на годината броят на изтеглените бързи кредити драстично е нараснал след спад, продължил близо година.


Само за три месеца - от април до юни, от нефинансовите компании у нас са раздали кредити за 33 млн. лв., което прави по 500 хил. лв. на ден. Преобладават потребителските заеми, които са три пъти повече от жилищните. В сравнение с юни миналата години те са нараснали с 12 на сто. Бързите кредити за домакинствата съставляват 71% от всички отпуснати заеми от небанкови компании.


Най-много домакинства са теглили заеми със срок за погасяване от пет години. Те възлизат на 570 млн. лв. Най-голямо увеличение има при кредитите със срок за връщане една година. Основната част от раздадените заеми идват от чуждестранни компании-майки, които имат офиси в България.


Бързите кредити са наистина бързи - за 15 минути или половин час получавате положителен отговор. Примамливите рекламни послания карат много българи да пренебрегват тежките административни изисквания и сложните процедури на банките и да прибягват до услугите на небанковите компании, обобщава БНР .

Facebook logo
Бъдете с нас и във