Параграф22 Daily

§22 Новини

По дело в CAS МОК се съгласи, че част от подписите на Родченков са фалшиви

Международният олимпийски комитет (МОК) призна, че бившият директор на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков не е подписал представените като доказателства по делото на биатлонистите Олга Зайцева, Олга Вилухина и Яна Романова документи. Това съобщи пред репортери адвокатът на спортистите Алексей Панич, сочи ТАСС.

Вчера адвокатът заяви, че според заключенията на експерти, подписите на Родченков в документите по случая със спортисти могат да се считат за фалшиви. "Като отговор беше представен нов документ, подписан от Родченков. На нас ни беше предоставена само част от този документ, който не ни допада много, но това е процедурата в Спортен арбитражен съд (CAS)", каза Панич. "Ние, като разгледахме предоставеното виждаме, че първо, този документ признава факта, че г-н Родченков не е подписал нито един от представените удостоверения: тоест нашите подозрения и експертизи са правилни - Родченков не подписал тези документи. Второ, Родченков каза, че се е съгласил да използва електронните си подписи, но факт е, че подобно изявление е в пряк конфликт с казаното от експертите. Експертите твърдят, че електронният подпис е използван само на две от девет документа. Тоест, във връзка със седем документа експертите посочиха, че подписите са направени от друго лице ", добави той.

Спортисти, които вече са завършили професионалната си кариера, бяха дисквалифицирани от МОК за цял живот през ноември 2017 г. за нарушаване на антидопинговите правила на Олимпиадата през 2014 г. в Сочи. Резултатите им на Игрите бяха анулирани. Зайцева, Романова, Вилухина в Сочи станаха сребърни медалисти в щафетния отбор, Екатерина Шумилова се представи с тях в това състезание. На второто място в спринта беше отнети и Вилухина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във