Параграф22 Daily

§22 Новини

По-добре пробация сега, отколкото дълъг процес

"По-добре наказание сега, веднага, пък било то и пробация, отколкото един дълъг процес". Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира сключените между прокуратурата и лидера на "Атака" Волен Сидеров споразумения по извършени от него хулигански действия, за които му бяха повдигнати обвинения.

Миналата седмица държавното обвинение и Сидеров се споразумяха по две дела – за нахлуването на депутата в НАТФИЗ и за инцидента в Батак през 2011 г. По първото дело съдът одобри споразумение за 9 месеца пробация, а по второто – за 8. Съдия Христинка Колева отказа обаче да одобри споразумението по третото дело, по което Сидеров е обвинен за хулиганство пред парламента и нанесена лека телесна повреда на полицай. Той се беше споразумял с прокуратурата за 6 месеца пробация за хулиганство и 9 месеца за удара на полицай. Съдия Колева прецени, че извършеното заслужава по-тежко наказание и прекрати делото. Дни по-късно стана ясно, че депутатът е постигнал ново споразумение с прокуратурата по това дело – отново за пробация, но за 1 година. Това споразумение ще бъде разгледано в сряда от съдия Вера Чочкова.

Според главния прокурор във всички тези ситуации прокуратурата е реагирала адекватно, включително при задържането на Сидеров за няколко часа след случая в НАТФИЗ.

"Дойде един момент, в който след 3 часа престой в следствения арест, той го напусна. Тогава казах ясно, че решението на съда поставя едни много ясни жалони за това, кое е моралното, допустимото поведение и кое поведение каква санкция заслужава в такива случаи. Мисля, че първото мерило за тази санкция бе поставено с определението на СГС за мярката за неотклонение на Волен Сидеров. Според мен, колегите са били поставени пред това да сравнят две неща - от една страна възможността едно такова престъпление да получи санкция, макар и по силата на споразумението, одобрено от съда или всички тези дела да влязат в спиралата на съдебния процес", коментира Цацаров.

Той категорично заяви, че без колебания при повторно такова поведение от който и да е депутат, прокуратурата ще действа по абсолютно същия начин.

"Друг е въпросът, че явно моите критерии и тези на други органи на съдебната власт малко или много се разминават", допълни още Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във