Параграф22 Daily

§22 Новини

По живковски: Натикаха все пак прокурора в гражданското право

Парламентът прие на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързан с правомощия на прокуратурата. Вносители на законопроекта са Цветан Цветанов от ГЕРБ, Валери Симеонов от Патриотичния фронт, Четин Казак от ДПС, Красимира Ковачка и Стефан Кенов от БДЦ.

Според доклада на Правната комисия със законопроекта се цели да се даде възможност на прокурора да предявява искове и да бъде страна в гражданското съдопроизводство за защита на интересите на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона.

В крайна сметка промените в ГПК предвиждат прокурорът да може да започва производства в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона. Той ще може да встъпи като страна в образувано производство, когато неговото участие е необходимо за защита на имуществени права и законни интереси на държавата, общините или граждани, ползващи се особена закрила.

В гласуването участваха 151 народни представители, от които 119 бяха "за", 15 - "против", а 17 се въздържаха. От ГЕРБ 67 депутати подкрепиха промените, един се въздържа. От "БСП лява България" 12 бяха "за", трима бяха против, трима се въздържаха.

От ДПС 14 депутати бяха "за". От Реформаторския блок 10 бяха против, двама се въздържаха. От Патриотичния фронт 12 депутати бяха "за". От БДЦ 8 бяха "за". От "Атака" петима бяха "за", един - "против", а двама се въздържаха. От АБВ девет депутати гласуваха с "въздържал се".

Facebook logo
Бъдете с нас и във