Параграф22 Daily

§22 Новини

По какво 2016 г. напомня на финансовата криза от 2008?

Новата 2016 г. не започна добре за глобалната икономика. Проблемите тръгнаха от срива на китайските фондови борси, като негативната вълна бързо застигна и удари европейския пазар, припомня Business Insider. През януари милиардерът Джордж Сорос посочи, че вижда прилики между ситуацията днес и тази в началото на финансовата криза през 2008 г.

Анализаторите от инвестиционната банка Jefferiеs разглеждат отблизо пазарните индикатори, които през последните седмици паднаха до най-ниското си ниво за последните осем години.

1. Оптимизмът на инвеститорите по отношение на пазара в САЩ е не просто на минус, но на минус 14 пункта или на най-ниското си ниво от март 2009 г. до сега.

2. Негативната тенденция на борсите в Щатите се задържа за 52 седмици. Толкова дълъг период на спад не е имало след периода на финансовата криза.

3. Разликата между доходността на дивидентите на компаниите, включени в индекса S&P и 10-годишените щатски облигации е близо до нивата, наблюдавани през 2008 и 2009 г.

4. Броят на мениджърите, купуващи акции в компаниите, които са тяхна собственост, в сравнение с тези които продават ценните книжа е на е на най-високото си равнище от 2011 г. насам.

5. Според инвеститорите високодоходният дълг в момента е възприеман като най-рисковият за последните 8 години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във