Параграф22 Daily

§22 Новини

По-малко от половината българи биха подали сигнал за корупция на работното си място

По-малко от половината българи биха подали сигнал за корупция на работното си място. В същото време 90% смятат, че трябва да се сигнализира, но разчитат да го направи някой друг. Данните са от проучване на Института за правни инициативи, което показва и силно недоверие към прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ).

Най-голяма готовност да сигнализират за нередности имат по-младите и по-образованите хора. Обратно – хората в предпенсионна възраст и с по-ниско образование са по-пасивни и с повече страхове.

Притесненията на българите да подават сигнали за корупция обясни Радостина Ангелова: „Усещането за незащитеност и не очакват да има резултат, да бъде обърнато внимание на сигнала. Този скептицизъм много често възпира гражданите заедно, разбира се, със страховете от реакция“.

Голяма част от анкетираните споделят недоверие към правоохранителните институции, каза Биляна Гяурова: „Антикорупционната комисия и прокуратурата не са в челната тройка на институциите, които са предпочитани от гражданите, когато става въпрос за сигнали за корупция или конфликт на интереси“.

Хората твърдят, че биха сигнализирали фирмата, полицията и медиите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във