Параграф22 Daily

§22 Новини

По неясна причина държавата се заема точно сега да изпълнява мерки от 2017 г.

"Тези административни мерки са в сила от 2017 година, но по някаква неясна причина държавата се заема да ги изпълнява точно в момента". Така адвокат Росен Димитров коментира в предаването ''Преди всички'' проверките по границите за неплатени глоби за нарушение на Закона за движение по пътищата. Той изрази недоумение защо сега омбудсманът вижда проблем в тези административни мерки, а не са били обявени като противоконституционни, когато е имала възможност да направи това бившият омбудсман Мая Манолова. Адв. Димитров определи като популизъм писмото на омбудсмана Диана Ковачева до министъра на вътрешните работи.

Адвокатът уточни, че има голяма разлика между това дали на границата се връчва наказателно постановление или фиш за нарушение, или на границата водачът е спрян за неплатена глоба до заплащането ѝ. "Принудителните административни мерки ще бъдат прилагани само по отношение на граждани, които имат вече връчено наказателно постановление и електронен фиш, т.е. те знаят, че дължат глоби към държавата, а не са ги заплатили. А за гражданите, които са били засечени от мобилна камера, но не знаят за това, на тях ще им бъдат връчени електронните фишове, от който момент те ще имат право да ги обжалват. Т.е. техните права не са нарушени с връчването на тези фишове", обясни адвокат Димитров.

Юристът коментира, че ако заради неплатена глоба бъде отнета временно книжката на шофьор, за да бъде принуден да я заплати, това е "твърде мека санкция в сравнение с прилаганите в останалите държави по света.

Напрежението е от страна на недобросъвестни водачи, които знаят, че извършват нарушения по пътищата, но не желаят да си заплатят глобите. Това стимулира извършването на все по-голям брой нарушения по пътищата", посочи адвокат Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във