Параграф22 Daily

§22 Новини

Почина американката Мери Хигинс Кларк - автор на криминалета

На 92-годишна възраст почина известната американска авторка на криминални романи Мери Хигинс Кларк. "Кралицата на съспенса" е починала в дома си в щата Флорида, заобиколена от роднините и семейството си. "Никой никога не се е свързал по-пълно с читателите си от Мери“, заяви дългогодишният й редактор Майкъл Корда в специално съобщение по повод смъртта на Кларк.

„Тя разбираше читателите си все едно са членове на нейното собствено семейство. Винаги беше абсолютно сигурна какво искат те да прочетат - и, може би, по-важно, - какво не искаха да четат. Въпреки това успяваше да ги изненада с всяка своя следваща книга".

Работила е като стюардеса, до момента, в който не сключва брак с Уорън Кларк, с когото стават родители на пет деца. Остава вдовица в края на 30-те си години. Отдавайки се на семейството, тя напуска работа и започва да издава кратки разкази. Става сценарист и постепенно започва да пише и романи. Става известна във втората половина на живота си, като продажбите на нейните романи надхвърлят 100 милиона копия. В биографията й има повече от 50 криминални романа, като голяма част от тях се превръщат в бестселъри и се разпространяват не само в САЩ, но и в Европа.

Носител е на множество литературни награди. Сред най-полулярните й книга са "Момиченцето на татко", "Къщата на спомените", "Някои дебне в нощта", "Нежни убийства" и др. Дъщеря й Керъл също е пише криминални романи.

Кларк пишеше за жени, които триумфират над опасността, и именно това й донесе грандиозен успех.

Кларк бе родена на 24 декември 1927 г. в Бронкс, Ню Йорк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във