Параграф22 Daily

§22 Новини

Почина генерал Любен Гоцев

Късно снощи е починал генерал Любен Гоцев. Тъжната новина беше потвърдена и от Виктор Вълков, който беше министър на външните работи непосредствено след промените през 1989-1990 г. и близък на генерал Гоцев. Повече подробности за момента не са известни.

Генерал Любен Гоцев е роден на 3 март 1930 г. в София. Завършва Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/. Любен Гоцев е български политически и държавен деец, дипломат и разузнавач от кариерата. Той беше член на Българската комунистическа партия, а след това на нейната наследница БСП.

В периода от 1974 г. до 1982 г. е заместник-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. След това преминава на работа в МВнР. Той е заместник-външен министър от 1982 до 1989 г., а във второто правителство на премиера Андрей Луканов от септември до декември 1990 г. е министър на външните работи.

Ген. Гоцев оглавяваше предизборния щаб на БСП на първите демократични избори за 7 ВНС през юни 1990 г., когато е избран за депутат в 7-о Велико народно събрание и бе председател на парламентарната Комисия по националната сигурност. От февруари до декември 1991 г. е посланик в Нидерландия.

През 1992 година Любен Гоцев се оттегля от политическия живот, занимава се известно време с частен бизнес. Той е сред основателите на Движението за единство и развитие в БСП през 1997 г., известно като "Генералското движение". През годините той е част от т.нар кръг "Монтерей".

На 3 март тази година той навърши 90 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във