Параграф22 Daily

§22 Новини

Почина съветски разузнавач, осуетил нацистки заговор за убийството на Чърчил, Сталин и Рузвелт в Техеран

На 93 г. почина шпионин, който - според Кремъл, е помогнал за осуетяване на нацистка операция за ликвидирането на Уинстън Чърчил, Франклин Делано Рузвелт и Йосиф Сталин, информира Си Ен Ен.

Според Кремъл Гоар Вартанян и нейният съпруг Геворк Вартанян са осуетили изпълнението на операция "Дълъг скок" - нацистки заговор за убийството на "Тримата големи", докато съюзническите лидери са били в Техеран за първата си среща по време на Втората световна война.

Гоар Вартанян е починала в понеделник и ще бъде погребана в московското Троекуровско гробище, информира РИА "Новости". Нейният съпруг почина през 2012 г. на 87 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е поднесъл съболезнования. Песков отбеляза, че тя и нейният съпруг са променили хода на историята.

АФП информира, че Гоар Вартанян е родена в съветска Армения на 25 януари 1926 г. Нейното семейство се мести в Иран в началото на 30-те г. на миналия век. След като се присъединява към антифашистка организация на 16 г., тя работи с Геворк за разкриване на германски агенти.

През 1951 г. семейство Вартанян се мести в СССР. Двамата имат дълга кариера в разузнавателните служби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във