Параграф22 Daily

§22 Новини

Починалият пиян шофьор е бил задържан, за да изтрезнее

Три дни след смъртта на 39-годишния Драгомир Николов, който почина в линейка на път от полицейския арест в Созопол до болницата, няма яснота има ли виновен за трагичния изход. Лекарска грешка, излишно задържане от страна на полицията или и двете? Това са основните въпроси, които са висящи, но първоначалните информации от разследващите водят към друго заключение - малшанс, съобщиха от "Правен свят".


В понеделник от полицията в Бургас съобщиха, Николов е бил задържан в петък около 15,00 ч. защото шофирал с 2,3 промила алкохол и причинил лека катастрофа на изхода на Созопол в посока Приморско. Николов навлязъл в насрещното платно с колата си Опел "Вектра" и ударил друг автомобил, но инцидентът уж се разминал без пострадали и сериозни щети. Николов веднага бил тестван за алкохол, след което бил насочен в болница за кръвна проба, като резултатите показали 2,3 промила алкохол в кръвта му. В Центъра за спешна медицинска помощ в Созопол бил и прегледан, като мнението на дежурния лекар било, че може да бъде задържан.


В съобщението на МВР се пояснява, че в 19.10 ч. на тел. 112 е отправено искане за изпращането на екип на "Спешна помощ" за преглед на задържания, тъй като постовия полицай не може да го събуди. По време на прегледа до екипа на "Спешна помощ" е подаден друг сигнал за лице в тежко състояние, поради което медиците напуснали арестното помещение и се отзовали на подадения втори сигнал. Те се върнали отново в районното управление около 21.45 ч. и пак прегледали Николов, като му поставили венозна инжекция. Издаден е бил и фиш за оказана спешна медицинска помощ, в който било отразено "запазено общо състояние в момента с употреба на алкохол голямо количество, кръвно-120/80".


Малко след 05,00 ч в събота постовият полицай забелязал, че Николов започнал да хълца и да прави опити за повръщане и отново бил подаден сигнал на телефон 112. В 05.20 ч. в районното управление пристигнал медицински екип, който решил вече да откара мъжа до МБАЛ - Бургас, но по пътя той починал заради масиран мозъчен кръвоизлив, причинен от фракура на черепа, но без външни следи.


По Закона за МВР полицаите могат да задържат лица за 24 часа, когато има данни, че са извършили престъпление. Според Наказателния кодекс пък самото шофиране с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, се наказва с до 1 година затвор. Въпрос към полицията е дали това, че законът им дава право на задържане означава, че винаги трябва да се ползват от него, след като в случая Николов не е опитал да избяга и доброволно е дал кръвна проба.


Говорителят на ОДМВР-Бургас Цветелина Рандева поясни, че от една страна, полицаите са имали право да задържат Николов, а от друга, практиката при установяване на толкова пияни шофьори била те да бъдат задържани за изтрезняване. В Созопол обаче няма изтрезвител и затова Николов е оставен в ареста, докато изтрезнее. От МВР казаха още, че Николов е имал и 3 присъди за шофиране в пияно състояние в Бургас, Приморско и Созопол. Цветелина Рандева изрично подчерта, че мъжът е откаран в ареста след преглед в болницата и заключение на лекар, че е в добро здраве, а и условията в ареста покривали всички европейски изисквания.


Ако се съди по всичко казано дотук, може да се направи извод, че смъртта на задържания е поради лекарска небрежност - Драгомир Николов е бил прегледан 3 пъти преди последното идване на лекарски екип, но никой от тях не е открил фрактурата на черепа му, причинена при катастрофата.


Заключението на патоанатома било, че става дума за малшанс и Николов щял да почине и без да е задържан, защото имал много фина костна система endash дебелината на черепа му била само 1,5 мм., докато нормалната дебелина при човек е тя да бъде 3 мм. Тъй като карал без колан вероятно е ударил главата си при инцидента, но това нямало как да се констатира, защото нямало видими следи.


От Окръжната прокуратура в Бургас обещаха по-късно да дадат информация за разследването около смъртта на Драгомир Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във