Параграф22 Daily

§22 Новини

Почит за загиналите в Кербала български военни

Днес се навършват 18 години от трагичния атентат срещу база "Индия" в иракския град Кербала, при който загинаха русенският кандидат-офицер Антон Петров и още четирима български войници.

Всяка година семейството на военнослужещия организира церемония в негова памет. На възпоменанието в гробищния парк "Чародейка" присъстваха и колегите му от бившата 68-а бригада "Специални сили“. Паметта на Антон Петров почете и кметът на Русе Пенчо Милков.

На 27 декември 2003 година около обед цистерна се взривява близо до оградата, където е щабът на българския батальон. Кървавият атентат отнема живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Антон Петров, Иван Инджов и Свилен Киров. Други 27 от българските бойци са тежко ранени, а базата – сериозно повредена.

С панихида и военни почести и в Карлово бе отбелязана годишнината от атентата в  Кербала. Паметта на жертвите бе почетена пред паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, който се намира срещу входа на 61-ва Стрямска механизирана бригада. 

В словото си бригаден генерал Деян Дешков припомни: На 27 декември преди 18 години, след атака на българската база „Индия“, петима наши другари дадоха живота си, за да оцелеят останалите и да продължат да изпълняват служебния дълг. Те дадоха живота си като истински български воини – в името на своята чест и на честта на Родината. В още 10 контингента след това в Ирак загинаха още осем български военнослужещи. 13  български офицери, сержанти и войници ни дадоха пример как в съвременни условия трябва да носим униформата и пагоните с чест и достойнство! И да ги помним, защото човешкият живот не завършва с физическото съществуване…

Заупокойна молитва в памет на загиналите отслужи карловският йеромонах Игнатий. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във