Параграф22 Daily

§22 Новини

Почти година проверяват депо за гуми край резерват Атанасовско езеро

От пролетта на миналата година институциите издирват собствениците на незаконното депо за гуми край буферната зона на резерват Атанасовско езеро. Това коментира за БНР Бургас екологът Ивайло Димчев, който заедно с швейцарски туристи са сигнализирали за този вид замърсяване в регионалната екоинспекция: "Това представлява едно огромно количество гуми, насипано в границата на защитената местност, която е буферната зона на резервата. Тях ги открихме в края на пролетта след няколко сигнала от швейцарски туристи, които ни съобщиха, че там има голямо количество струпани гуми.  От начало ние го приехме като нормален сигнал, знаете че в България има повсеместно бокруци, после решихме да проверим на място и се оказа, че няколкото гуми са образували огромна ивица от няколкостотин метра  хиляди и хиляди гуми, изхвърлени в пасището. Това е на самата граница на резерват Атанасовско езеро, най-известният орнитологичен резерват в тази част на Европа", посочи той.

А според директора на Регионалната екоинспекция инж.Тонка Атанасова: "Ние също бихме го нарекли незаконно депо за автомобилни гуми. Получихме миналата година сигнал от Ивайло Димчев. При направената от нас проверка се оказа, че това струпано количество гуми са на територията на частен имот, а останалите струпани строителни материали са били на общински терен. РИОСВ е изискала от Агенцията по кадастъра информация за собствеността на имота. Така разбрахме, че физическо лице е препродало имота на фирма, която е регистрирана в София. Така започна сагата, строителните отпадъци са разчистени. До адреса на юридическото лице сме изпратили писмо, което се връща при нас, защото не е намерен адресантът.  Органите на реда ни информираха, че посочената фирма за кореспонденция не съществува на въпросния адрес. По случая се е заела ппрокуратурата", поясни Тонка Атанасова.

Междувременно кметът Димитър Николов е  направил проверка на място, и вече е сезирал дори главния прокурор за незаконното депо за автомобилни гуми, струпани върху частния терен в близост до природния резерват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във