Параграф22 Daily

§22 Новини

Подадоха сигнал в прокуратурата срещу БДЖ

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт са сезирали прокуратурата прокуратурата за предстоящ търг с тайно наддаване за продажбата на мотриси и локомотиви на БДЖ "Пътнически превози", като настояват за образуване на досъдебно производство и при наличие на данни за извършено престъпление, процедурата и всякакви предвидени последващи търгове да бъдат прекратени.

Мотивите за искането е, че активите са закупени и подържани със средства на българският данъкоплатец и реновирането му би струвало далеч по-изгодно, отколкото да бъде продадено и да бъде закупен нов подвижен състав и същевременно пътниците ще получат достъп до една по-качествена услуга.

От инициативата обявиха, че са организирани срещи с международни компании, които са проявили готовност да участват в реновирането на подвижен състав на БДЖ. От там соменават, че са били изпратени писма до БДЖ и Министерството на транспорта още в края на 2015 година, но и до момента нямат отговор оттам. На самия търг са предложени за продажба 53 локомотиви и електромотрисни влакове, с начални цени от 78 до 300 лева всяка.

Основателните въпроси, на които търсят отговор от организацията през прокуратурата са относно базата на която е формирана продажната цена, състоянието на подвижния състав, причината за това състояние, защо търга е с тайно наддаване.

Основните им подозрения са, че активите на БДЖ умишлено са доведени до това състояние, за да бъдат продадени на безценица. Според тях не са малко случаите в които след подобни търгове подвижният състав се е оказвал в други страни реиновиран и в редовна експоатация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във