Параграф22 Daily

§22 Новини

Подменят членове на СИК в чужбина с партийни кандидатури от България

След сигнали от Кипър за членове на секционни избирателни комисии „парашутисти“, такива идват и от Бавария, Германия. В град Фюрт и петимата членове на СИК от българската общност там не са одобрени от Централната избирателна комисия, а на тяхно място ще има командировани от България представители, за които се знае, че са партийни кандидатури. Това предизвика отглас сред местната общност на сънародниците ни както във Фюрт, така и в Нюрнберг.

Емилия Михайлова, която е била преподавател в българското училище „Дора Габе“ в Мюнхен и няколко пъти е била член на наша секционна избирателна комисия в града, сега живее във Фюрт, където отново е била предложена за член на СИК. Считаме решението на ЦИК да замени изцяло нашия състав с партийни представители за напълно неуважително и незачитащо заслугите и работата ни до момента“, коментира Михайлова в предаването „Хоризонт до обед“. „Защо точно за тези избори решиха да назначат толкова много партийни представители“, попита още тя.

„В Мюнхен са изцяло подменени всички членове. В Манхайм не са всички. В Испания чувам. Сигнали има навсякъде по света, доколкото знам“, отбеляза Емилия Михайлова. „Това е като във вашата кухня. Вие сте решили днес да направите баница и си имате кори, яйца и сирене, обаче идва ЦИК и казва – не, ще правим баклава. Ще правите баклава, но няма орехи, няма захар. Това е“, заяви тя пред БНР. 

Емилия Михайлова апелира ЦИК да се преразгледа решението за назначаването на секционна комисия номер 321300106 в град Фюрт, Германия, като се включат в нея двама предложени от българската общност доброволци.

Изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов определи ситуацията като „изключително неприятна“. „Българската общност зад граница винаги е била трън в очите на управляващите, защото тя сякаш се изплъзва от общия модел, по който те са свикнали да работят за изборни резултати. Като че ли не подлежи на контрол, не подлежи на убеждаване с различни материални стимули“, коментира Славов пред БНР. 

Запитан с какво си обяснява назначението на партийни предложения за членове на секционни избирателни комисии зад граница, Славов посочи: „Като че ли зад това прозира опит да се контролира по-отблизо процесът на гласуване в чужбина.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във