Параграф22 Daily

§22 Новини

Подозират фирмата „Далспецстрой“ в кражбата на 16 млрд. рубли при строителството на руски космодром

Генералната прокуратура на Русия не може да получи от федералното предприятие ФГУП „Далспецстрой“ каквато й да е информация за начините, по който са били изразходовани над 16 млрд. рубли(около 30 млн. долара) , отделени от федералния бюджет на страната за строителството на новия руски космодром Восточний, съобщава вестник „Комерсантъ“.

По информацията, с която разполагат към момента правоохранителните органи, над 3,3 млрд. рубли от тази сума не са били похарчени за строителството на космодрома, а най-вече за погасяване на банкови и междуфирмени кредити на различни предприятия. Освен това бившият вече шеф на „Далспецстрой“ Юрий Хризман е раздал 500 млн. рубли за строителството на търговски център (мол) в далекоизточния град Хабаровск, а други 400 млн. рубли са били прекарани през сметките на най-различни фирми-еднодневки и впоследствие превърнати в налични пари, разпределени между група корумпирани бюрократи, точещи държавния бюджет на Русия.

Засега по този случай са възбудени общо седем наказателни дела , а други 10 дела се намират на стадия на разследването. Освен това сегашният генерален директор на „Далспецстрой“  Дмитрий Савин,е напуснал поста си по собствено желание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във