Параграф22 Daily

§22 Новини

Подозират ректора на СУ в конфликт на интереси

В Софийския университет "Свети Климент Охридски" тлее скандал заради съмнения за конфликт на интереси. Подозренията са породени от договор, сключен от Софийския университет с майката на ректора проф. Анастас Герджиков. Документът се озовал случайно при преподаватели в университета преди няколко месеца.

Договорът е сключен между СУ, представляван от проф. Анастас Герджиков, и проф. Мария Герджикова, майка на ректора.Според неофициалната информация, договорът се озовал по погрешка в една от университетските канцеларии, прикачен към друг договор, и най-вероятно е трябвало да попадне в деловодството. Според документа, за по-малко от два месеца проф. Герджикова е получила 9000 лева възнаграждение. Сумата е платена за периода 3 септември – 30 ноември 2018 година, а парите са за изследване на потребностите от обучение по български език и литература в общностите ни в чужбина, както и за изготвяне на учебна програма и обучителни материали.

В договора е посочено, че парите са от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите - звено на Софийския университет, а банковата им сметка е недна и съща. Департаментът директно е посочил, че желае да работи с проф. Мария Герджикова, защото няма процедура по избор на експерти. Според юристи дори и да не е имало друго лице, което е можело да извърши тази дейност, подписващият е трябвало да бъде друг - не свързано лице. А свързани лица, според закона, са и онези, които се явяват роднини по права линия, какъвто в случая е майката на ректора.

От СУ не са отрекли съществуването на договора. Обяснението е, че договорът с проф. Герджикова е сключен заради професионалните ѝ качества и опит. „Независимо от изложените обстоятелства, за да не остане ни най-малко съмнение за нещо нередно, още сега проф. Герджикова ще дари полученото по договора възнаграждение”, се посочва в позиция на СУ.

На практика становището на университета признава, че е налице такъв договор и  че са получени парите за възнаграждението - тоест няма съмнение, че договорът е изпълнен. Когато обаче става дума  за ректор на държавен университет, в случаите, когато изразходва публични средства, той попада в обхвата на Закона за противодействие на конфликт на интереси. Тези хора не могат да сключват договори със свои роднини, включително по права линия, какъвто е този случай, твърдят юристи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във