Параграф22 Daily

§22 Новини

Подсъдима за обирането на руската Банка Москва получи пет години затвор

Московският градски съд даде пет години ефективен затвор на шефа на компанията „Премиер Истейт“ Светлана Тимонина, която е обвиняема по делото за разграбването на руската Банка Москва, съобщават информационните агенции от руската столица. Магистратите са признали Тимонина за виновна за злоупотреби в особено големи размери, които систематично е извършвало бившето ръководство на кредитната институция, начело с избягалия зад граница екс-президент на трезора Андрей Бородин.

За да сложи ръка върху чуждите пари, Тимонина създала дори нарочна фирма – „Премиер Истейт“ и я е оглавила като генерален директор. Компанията получила веднага от Банка Москва кредит от 12 млрд. 760 млн. рубли, въпреки че собственият капитал на фирмичката за недвижими имоти не е надхвърлял мизерната сума от 10 хиляди рубли, а персоналът й се е състоял само от двама човека.

През юли 2015 г. екс-президентът и съсобственик на Банка Москва Андрей Бородин бе обвинен задочно за кражбата на над един милиард рубли от трезора. По версията на следствието, Бородин е създал през далечната 2008 г. организирана престъпна група, включваща ръководители и служители на кредитната институция. В продължение на цели две години те систематично присвоявали поверените им от бизнеса и от руски граждани парични средства, сключвайки фиктивни договори за покупка и продажба на различни валути и присвоявайки курсовата разлика.

По-рано този месец  Мещанският съд на Москва осъди ефективно на затвор други двама бивши висши служители на Банка Москва - Константин Салников и Ала Аверина съответно на 4.5 и 4 години лишаване от свобода в колония заради присвояването на над един милиард рубли от трезора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във