Параграф22 Weekly

§22 Новини

Поискаха максимални присъди за подсъдимите за радикален ислям

Окръжната прокуратура в Пазарджик протестира пред Апелативния съд в Пловдив присъдите на 13-те подсъдими по делото за радикален ислям. В мотивите си за протеста прокурорът по делото Недялка Попова посочва, че счита наложените присъди за занижени. Макар и постановени в пределите, предвидени от закона за извършеното престъпление, очевидно наказанията не съответстват на степента на обществена опасност на деянията, както и на обществената опасност на един от извършителите, какъвто е Ахмед Муса Ахмед от Пазарджик. В мотивите си прокурор Недялка Попова посочва още, че събраните доказателства сочат, че подсъдимите са членували в нерегистрирана организация, която си е поставила за цел извършване на престъпления по Глава I от Наказателния кодекс, свързана с проповядване на антидемократична идеология, а именно идеологията на салафитското направление на исляма. Организацията е провеждала предварително планирана, организирана и финансирана от чужда институция дейност за пропагандиране в България на идейното течение на исляма, известно като салафизъм или като "уахабизъм".


Идеите на организацията са предвиждали промяна във формата на управление на държавата, като са искали да се отмени съществуващото народовластие, чрез изборни органи, да се промени начинът на сегашно управление, обусловено от принципа за разделение на властите, да се отмени върховенството на закона. Освен това идеите на организацията са пропагандирали нарушаване на гарантираните от Конституцията основни човешки права, като равенство на половете и религиозна свобода. За постигане на целите на организацията подсъдимите са били улеснени от служебните си позиции в официалната регистрирана институция на мюсюлманите в България, каквато е "Мюсюлманско изповедание" гр. София, е записано също в мотивите. Поискано е налагането на максимално предвиденото в НК наказание от 3 години лишаване от свобода за Саид Муутлу и Абдулах Салих.


С оглед на декларираното от тях имуществено положение са поискани и максималните предвидени от закона глоби от 5 000 лева. За Ахмед Муса Ахмед също са поискани максималните предвидени в НК наказания като се отчетат фактите, че той е осъждан и събраните доказателства за проповеди с ярко изразено джихадистко съдържание. За останалите 10 подсъдими прокурорът е поискал налагането на глоби в максимален размер от 5 000 лева с оглед на тяхната престъпна дейност и имотното им състояние.


В заключение прокурор Недялка Попова иска изменение на първоинстанционната присъда и увеличаване по размер на наложените наказания за всички подсъдими с оглед високата степен на обществена опасност на деянията им и доказателствата за имотното им състояние.

Facebook logo
Бъдете с нас и във