Параграф22 Daily

§22 Новини

Поискаха от Италия да запорира две вили на бившия министър Абизов

Следственият комитет на Русия е изпратил искане до Италия за налагане на запор върху две вили в Тоскана, принадлежащи на семейството на Михаил Абизов - бивш министър в правителство на Руската федерация. Цената на тези имоти е около 2 милиарда рубли (около 30 милиона долара), съобщила Светлана Петренко, официален представител на СК на Руската федерация пред ТАСС. "Руският съд уважи молбата на разследването за налагане на запор върху посоченото имущество. Вземайки предвид това решение, Следственият комитет е изпратил искане за правна помощ до компетентните органи на Италианската република с цел изземване на имуществото на обвиняемия в чужбина", посочила тя.

Петренко обяснила още, че Следственият комитет продължава да установява пълния обем на имуществото на бившия министър, както и на други подсъдими по това гръмко наказателно дело, с цел установяване на източниците за възстановяване на щетите, нанесени на държавата.

Според Светлана Петренко в хода на международното сътрудничество с компетентните органи на Италия, със съдействието на посолството на тази страна в Москва, е получена информация за наличието на голямо количество имущество, действително принадлежащо на бившия висш държавен служител. „Установено е, че Абизов е краен бенефициент на чуждестранната компания „Andulil Enterprises Limited“, регистрирана в Кипър, която притежава 100% от акциите на компанията Villa il Tesoro societa Agricola srl​​“, регистрирана в Италия - Тесоро",  казала представителят на Следствения комитет.

Според нея този голям имотен комплекс се намира в престижен район на регион Тоскана, на 15 км от морския бряг. Включва недвижими имоти, селскостопански сгради, складове, басейн. Според разследването, преди придобиването на правата върху този имот от компания, контролирана от Абизов, в сградите се е намирал хотел от премиум клас. "Поддържането на недвижими имоти, както и използването на земеделска земя по предназначение, предполага наличието на нает персонал. Всъщност средствата, откраднати от обвиняемите в Руската федерация, са били инвестирани в развитието на селското стопанство и в икономика на държава-членка на Европейския съюз “, подчерта Петренко.

Друга вила, според разследването, е регистрирана от Абизов за неговия син.

Facebook logo
Бъдете с нас и във