Параграф22 Daily

§22 Новини

Пожарната прави всичко възможно да овладее огъня по границата със Сърбия

Директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов резюмира обстановката, свързана с възникналите през последните дни пожари в Западна България. Локализиран е пожарът в Рила, обхванал около 4500 дка площи, като се надявам утре сутринта да съобщим, че е погасен. Работата на около 190 човека, ангажирани в гасенето през последните три дни даде резултат.

Пожарът до Бобовдол, който засегна около 350 дка иглолистна гора, също бе погасен, както и този  до Белица – с. Краище, обхванал над 100 дка боров масив.

Пожарът над Чипровци е може би най-големият действащ в момента на територията на Балканския полуостров, а може би и в Европа. Той се разпростря на над 40 000 дка като 1/3 от тях са в България. За радост, засегнатите у нас площи не са  изцяло гори. Благодаря на всички - повече от 150 души - пожарникари, доброволци, служители на горските стопанства и на МО, които трети ден са на терен. Благодаря и на колегите от ВВС, които не се поколебаха днес в мъгливото и димно време да участват в гасенето с хеликоптерите, помощта им е неоценима. Остават две огнища, които са проблем, но и той ще бъде решен утре.

Колегите от горските стопанства наблюдават и пожар, който се развива на запад от Миджур, на сръбска територия, като усилията са да не се прехвърли от сръбска територия у нас. На терен работят повече от 200 души, а в София действа щаб за координация на съвместните ни усилия. По обяд пожарникарите ни се срещнаха с колегите от Сърбия за уточняване на действията. Утре  пилотите от ВВС отново са готови да се притекат на помощ, но подчертавам, че ситуацията е тежка, димът е опасен, видимостта не е добра. По тези причини ще преценяваме внимателно обстановката и резки маневри няма да правим.

Главен комисар Николов отправи специална благодарност към доброволците, като подчерта, че всеки от тях е добре дошъл, особено специално обучените от пожарникарите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във