Параграф22 Daily

§22 Новини

Пожарникари и спасители участваха в над 200 спасителни дейности в страната

Над 200 са спасителните дейности, извършени от пожарникарите и спасителите за последното денонощие. Екипи наблюдават всички критични участъци на водоемите в областите Ямбол, Хасково, Бургас, Сливен и Варна. Централният оперативен щаб в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължава да обобщава информацията от страната.

Област Видин
Над 30 са населените места без електрозахранване на територията на областта. Заради повреди в електрозахранването не функционират 8 помпени станции на ВиК, захранващи с вода 26 населени места с около 5000 жители. Аварийни екипи работят приоритетно за възстановяване на електроподаването към помпените станции.

Област Ямбол
Евакуираните 80 човека от град Стралджа са настанени в местното училище. Към момента са отработени 12 сигнала за отводняване на различни обекти в града. Нивото на р. Тунджа при Ямбол е 463 см при критично ниво от 600 см, а при Елхово е 382 см  при критично ниво от 400 см. Наводнени са две помпени станции, които обслужват 5 населени места. Преливат микроязовирите край селата Маломир и Пчела. Няма опасност за хората в района.

Област Хасково
Над 50 са сигналите за наводнени обекти на територията на област Хасково. Продължава да има затворени междуселски пътища в общините Тополовград, Димитровград и Симеоновград. Възстановено е движението на „Капитан Андреево“ за всички видове автомобили. От 3 часа тази сутрин река Марица при Свиленград е на критичния максимум. Дигата е укрепена с чували.

Бургас
Към 6 часа не е регистрирано покачване на нивата на наблюдаваните водоеми. С особено внимание се следи нивото на водата в язовира до с. Маринка. Към момента няма опасност за близките населени места.

Област Сливен
Очаква се да започне да прелива през преливника язовир Асеновец над град Сливен. Извършва се контролирано изпускане от язовир Жребчево. Бедствено положение за ограничен период от време е обявено за част от територията на селата Желю войвода, Тополчане и Крушаре.

Област Варна
Повишава се нивото на река Камчия на територията на област Варна след като язовир Тича преля през преливника. Река Ана дере е вдигнала нивото си и се е разляла покрай с. Бозвелийско, община Провадия, където е залята земеделска площ от около 1100 дка. На критичните места е организирано наблюдение.

Област Стара Загора
Множеството наводнени къщи и дворни места има в радневските села Сърнево, Любеново, Знаменосец, Боздуганово и Тополяне. Преливат през преливниците язовирите Раднево и Константиновец. Проблем създава нивото на река Сазлийка, която има вероятност да залее подстанция до Гълъбово. Към 6 часа част от града и селата Искрица, Помешник, Главан и Мъдрец са без ток.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във