Параграф22 Daily

§22 Новини

Пожарникари от Търговище спасиха два човешки живота

Два екипа на РСПБЗН - Търговище се отзовали незабавно на сигнал, постъпил в 6.23 часа тази сутрин - за възникнал пожар в апартамент на последния пети етаж на жилищен блок на бул. „Митрополит Андрей“ в областния град. Пристигналите незабавно на място пожарникари влезли през терасата в жилището, като използвали автомеханична стълба. В една от стаите намерили паднал 45-годишен мъж, а в съседно помещение -  70-годишния му баща. И двамата били в съзнание. Своевременно огнеборците ги извели от жилището, обхванато от гъст дим, на безопасно място. По-младият, обгазен, е откаран в болница от екип на „Спешна помощ“. Понастоящем опасност за живота и на двамата няма.

По предварителна информация, пожарът е възникнал от незагасена цигара, а благодарение на професионалната реакция на противопожарните екипи жилището е спасено.

Вчера пък, към 15.27 часа, в главния оперативен център на РДПБЗН – Русе, чрез тел. 112,  бе получено съобщение за пожар в сградата на Държавна опера Русе. Към мястото на инцидента незабавно са изпратени пет екипа с  противопожарни автомобили и автомеханична стълба, а впоследствие и допълнителни сили и техника. При пристигане огнеборците установяват, че произшествието е възникнало на покрива на сградата, където са били извършвани ремонтни дейности. Персоналът в сградата и работниците са евакуирани, спасен е и техен колега, останал на покрива. На място веднага е сформиран временен оперативен щаб, ръководен от директора на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – Русе комисар Валентин Красналиев. Изключено е електрическото захранване, осигурено е постоянно водоснабдяване, районът е отцепен бързо от екипи на полицията, получено е съдействие и от служители от Община-Русе, освободили ограничителните прегради за достъп към площада.

След детайлно уточняване на обстановката, с цел ограничаване на разпространението на огъня, са въведени няколко гасителни и охранителни линии от три различни посоки. Пожарът е локализиран около 18 часа, в рамките на покрива над сцената, след което са извършвани действия по доизгасяване, разчистване и дежурство на местопроизшествието до 8 часа тази сутрин. Благодарение на бързите, точни и прецизни действия на 38 пожарникари, работили без прекъсване до сутринта в среда с висока температура и падащи горящи отломки от дървената покривна конструкция, не е допуснато разпространение на огъня и нанасяне на по-значителни щети на една от най-емблематичните сгради в града.

Тепърва ще се изясняват причините за възникване на пожара, днес предстои оглед от оперативна-дежурна група от служители на ОДМВР – Русе и експерти от РДПБЗН – Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във