Параграф22 Daily

§22 Новини

Пожаро-техническа експертиза по делото "Хитрино" разколебава версията, че запалена печка е взривила газовия облак

Противоречията в заключенията на вещите лица, изготвили новата пожаро-техническа експертиза по делото Хитрино, бяха обсъдени на днешното заседание на съда. Разколебана е версията, че запалена печка е възпламенила газовия облак. „Искрата може да е дошла и от хладилника в стаята на близката къща“ - обясни инж. Марко Марков. Той е обследвал района непосредствено след експлозията и е участвал и в други експертизи по делото. Марков обаче е категоричен, че взривът тръгва от въпросната стая, защото само там щетите са в четирите посоки. Според него, има и видеозапис, който потвърждава откъде е дошла взривната вълна.

Вещото лице проф. Ивко Иванов се въздържа от конкретни заключения и обяви пред съдебния състав, че 56-листовия фотоалбум, който е анализирал, показва редица визуални противоречия. Установени са деформации по печката, но не е сигурно дали те са причинени от взрива или от последващите затрупвания със строителни материали, вадене и транспортиране. „Снимковият материал създава илюзия за огъване“, обясни проф. Иванов.

Твърдението бе оспорено от адвоката на пострадалите Николай Димитров. В опитите си да покаже изкривяванията по отоплителния уред в снимките, защитникът бе заплашен с глоба от съдия Румяна Райкова в случай, че отново използва думата „илюзия“. Димитров не се съгласи със заключенията по експертизата на инженерите Марков и Иванов. „Трябва ли в такива детайли да се изпада по това дело, след като е безспорно установено, че никой не е управлявал локомотива. Дали машинистите са спали, дали са си гледали телефоните, дали са играли на карти. Това няма значение. Въпросът е, че локомотивът е влязъл в Хитрино с двойно по-висока скорост. И е дерайлирал. Моите клиенти искат развръзка и ме държат мен отговорен, а аз ще държа отговорен този, който бави делото. Нашата основна цел е делото да приключи по един или друг начин на първа инстанция. Много време мина. Не е важно за съдебното дело дали една, друга печка или хладилник е причинил експлозията, защото все някоя искра е щяла да причини взрива“, каза за Радио Шумен адвокатът на пострадалите Николай Димитров.

Делото продължава с изслушването на още вещи лица, които ще представят заключенията си за безопасността на превозваните товари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във