Параграф22 Daily

§22 Новини

Пожарът край Априлци пламна отново

Пожарът край Априлци, в област Ловеч, който бе овладян късно вчера, се е активизирал отново тази нощ. Горят предимно сухи треви и храсти край борова гора. Екипи от огнеборци и горски служители продължават гасенето, съобщава Радио-Варна.

От Националния институт по метеорология и хидрология  посочват, че опасността от пожари продължава да е особено сериозна и червен код е обявен в Източна и Северна България.

"България е в пожароопасен период, който ще продължи поне още два месеца и половина", каза земеделският министър Десислава Танева. "От близо 220 регистрирани пожари в горски територии едва 4% са предизвикани от мълнии, всички останали са предизвикани от човешка небрежност и немарливост. Повечето от пожарите възникват от почистване на храсти", подчерта Танева. Тя добави, че ще бъде въведено задължението – когато земеделски производител решава да прави почистване задължително да предупреждава противопожарната служба.

Между 80 и 200 горски служители всеки ден са ангажирани в потушаването на пожарите, уточни министърът. Загубите за горите в цифри са – 11 600 дка. Реална е сумата от 600 хиляди лева разходи на държавата от пожарите, потвърди Танева. Загубите са за сметка на държавата и данъкоплатеца, допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във