Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицаи и пожарникари отново на протест за... все същото!

S 250 08735325 dc3c 443d 8c3a 3897a293e766
S 250 74a14648 299e 418d 8760 dfb0aee908e0

Навръх професионалният си празник - 8 ноември, Архангеловден, полицаи, пожарникари и редови служители в МВР отново излизат на протест. "Празненството" ще започне на познатото място - в градинката пред столичния храм "Свети Седмочисленици", в 13 часа.

Формалният повод не е тайна за никого - въпреки всички обещания на управляващите, "уличните" полицаи и жандармеристи не само не започнаха да получават по 1000 лв. месечно - като бойци на първа линия срещу коронавируса, ами изобщо изпаднаха от списъка на "фронтоваците".

Същинските причини също са известни, и то - поне от 20 г. насам: МВР продължава да е единственото нереформирано ведомство; ако има промени - те засягат единствено цивилните служители и началниците; заплащането на извънредния и нощния труд е като на робите в древен Египет - никакво; униформите и обувките са много скъпи, но на сметка на това изключително некачествени; въпреки главоломното увеличаване на ведомствения бюджет - от 334.283 млн. лв. през 1999 г., на 1.67 млрд. лв. през 2020 г., та чак до 1.87 млрд. лв. през 2021 г., заплатите на редовите ченгета и пожарникари си остават все така мизерни. 

Нещо повече - преди около месец се оказа, че те изпадат и от оная каручка на Бога, в която бяха натоварени щастливците от държавната администрация, чиито заплати от догодина ще бъдат увеличени с 30 процента. След близо двуседмични разговори и преговори, шефовете на МВР и на държавата най-сетне кандисаха и обещаха да увеличат заплатите на "низшите" в министерството с 15 процента.

Псевдосиндикатите моментално благодариха на ръководството и обявиха, че техните членове няма да си подават главите навън. Останалите обаче - начело със Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) ще са там. С два плаката в ръце. На по-големия ще бъде изписан поздравителният адрес до, съчинен от премиера Борисов и тиражиран чрез личния му фейсбук профил:


"На професионалния празник на полицаите искам да им благодаря, че в тези тежки месеци заедно с лекарите са нашата най-силна опора. Преживяха и изтърпяха много. Винаги бяха на първа линия срещу вируса, където рискът е най-голям. Далеч от дома и семейството. Но дори и за миг не отстъпиха. Дори когато бяха атакувани от провокатори. Пожелавам им здраве и сили, за да продължим заедно да се борим срещу престъпността и контрабандата. Полицаите имат моето огромно уважение и ангажимент непрекъснато да подобряваме условията им за работа..."


А на по-малкия, една крилата фраза от епохата на развития социализъм:


"Чрез цинизъм - към прогрес!" 


И ще е така, докато самите униформени, оперативни, разследващи и пожарникари не преболедуват криворазбраната си колегиалност и не поведат открита война. Първо - за съкращаване на МВР щата с 15 000 чиновнически места, и второ - за пренасочване на "освободените" пари за професионално-битови екстри - високи технологии, качествени униформи, нормални работни места и т.н. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във