Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицай осъди благоевградчанин за 2500 лв., викал му "бастун" и "боклук"

2500 лева обезщетение ще трябва да плати 46-годишният Петър В. от Благоевград за това, че обиждал полицай и го набедил в престъпление. Случаят се разиграл на 17 март 2013 г.

Патрул на Районното в Свищов получил около 19,30 ч. сигнал за кражба на дизелово гориво в района на пристанището. Униформените извършили обход и видели мъж да се навърта около паркиран влекач "Ивеко". Оказал се шофьорът на камиона, който според полицаите, правел видим опит да източва гориво от него. При последвалата проверка мъжът започнал да се държи агресивно. Разправял се с униформените, наричал ги "бастуни" и "боклуци".

После извадил мобилния си телефон, набрал тел. 112 и заявил, че двама полицаи му искат по 50 лева подкуп за всеки, за да не извършат проверка и да не докладват на началниците си.

В крайна сметка шофьорът бил задържан за 24 часа, но срещу полицейския екип започнала дисциплинарна проверка на "Вътрешна сигурност" по подадения сигнал за корупция. По-късно проверката била прекратена, тъй като никой от разпитаните свидетели на случката не потвърдил обвиненията на шофьора. Единият от полицаите приел много тежко както отправените обиди, така и директното обвинение, че е искал подкуп. Той завел дело срещу шофьора с два отделни иска за 1000 и 1500 лв., за причинени неимуществени вреди от обидните квалификации и за набеждаването в престъпление. На две инстанции съдът уважил претенциите в пълен размер. В мотивите си, съдът е посочил, че полицаят е изпитвал дискомфорт и притеснение в продължителен период от време след случката на пристанището.

Междувременно Петър В. бил подведен и под наказателна отговорност за това, че подал неверен сигнална тел. 112 и бил осъден на една година пробация. Поведението си във въпросната вечер обяснил с това, че бил под въздействие на алкохол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във