Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицаи ще проверяват техническата изправност на колите направо на пътя

МВР ще проведе през ноември две специализирани кампании за безопасност на движението по пътищата. При първата ще бъде проверявана и техническата изправност на автомобилите. Двете кампании са обединени в рамките на акция “Зима”, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

Първата операция - „Безопасно шофиране през зимата“, започва от днес и ще продължи до 30 ноември. През първия й етап целта ще бъде превенция и полицейските служители ще дават практически препоръки за безопасно шофиране при зимни условия. През втория етап на кампанията, от 17 до 30 ноември, ще се извършват операции по метода „широкообхватен контрол“ включително на техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като ще се извършват проверки с уредите за регулиране на фаровете, уточняват от Главна дирекция Д „Охранителна полиция“.

Втората кампания - „Водачи и пешеходци за толерантност на пътя“ е планирана за времето от 10 до 16 ноември, дни – обявени като Седмица за пешеходна безопасност. В този период ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения ще бъдат налагани санкции. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицаите ще от равят предупреждения по законоустановените начини и чрез указване на правилното поведение.

Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието, движещи се неправилно извън населените места. Преди дни полицията изнесе данни, според които пешеходците са по-невнимателни от шофьорите. Близо 10 000 пешеходци са глобени за неправилно пресичане за първите 9 месеца на тази година. В същото време санкционираните шофьори за нарушения спрямо пешеходците са наполовина по-малко - 5800.

Миналата седмица полицията проведе двудневна акция срещу високата скорост, в която се включиха близо 700 служители на реда с камери и радари. Общо 1422 нарушения на скоростния режим са констатирани по време на операцията, на 619 водачи е съставен акт, а на 797 - фиш, отчетоха от МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във