Параграф22 Weekly

§22 Новини

Полицаите ще охраняват и изборите, и баловете

Разпоредили сме задължително да има полицейски съпровод на изборните материали от съответната секция до районната избирателна комисия, а след това - съпровод и охрана от РИК до ЦИК. Това каза на пресконференция директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Тодор Гребенаров.


„Направихме среща с ЦИК. От 23 май, започват баловете, и на 24 май вечерта, на територията на цялата страна, има абитуриентски балове. Голяма част от състава, ще бъде пряко ангажирана с осигуряване на тези мероприятия. Влезли сме във връзка – областните дирекции със съответните РИК-ове, ако е възможно, самата охрана на изборните секции да започне малко по-късно”, заяви Гребенаров.


"След подреждането на материалите и когато изборната секция се оформи, същата се предава за полицейска охрана, за което се подписва протокол”, обясни той.


По думите му, преди служителят да поеме секцията, ще проверява целостта на изборната секция – дали прозорците са правилно затворени, дали са заковани, дали има възможност отнякъде да се проникне.


„Служителите, които са ангажирани пряко, трябва да направят необходимия обход, за да проверят, че е защитен обектът, който ще поемат. На следващата сутрин преди гласуването се събира кворум от съответната секция и в присъствието на полицая се разпечатва изборната секция. След това служителите стоят около територията и извън секцията. След приключването на изборния ден и преброяването на бюлетините с полицейски автомобил се съпровожда изборната секция до съответната община”, каза още главен комисар Тодор Гребенаров.


Денонощна телефонна линия за нарушения, свързани с изборите за Европейски парламент пък ще заработи от 20 май, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Хората ще могат да се обаждат на тел: 02/982-22-32, както и да изпращат запитвания на [email protected]


Лазаров обясни, че всички сигнали ще бъдат обработвани и препращани към компетентната прокуратура, а подателите им ще бъдат информирани за резултатите. Главният секретар заяви, че печатницата на БНБ се охранява както от жандармерията, така и от постови патрули на СДВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във