Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицейски клуб организира нощен шампионат по джу джицу в Бургас

Работи се по организирането на Международен шампионат по джу джицу, който да се проведе в Бургас. Идеята е той да се състои през лятото и на открито, съобщи сенсей Венилин Русинов от местното отделение на Централния полицейски карате и джу джицу клуб, който е инициатор на идеята: „Това ще  е нощен шампионат, ще се играе на осветление. Искаме да ползваме терена на „Арена ОЗК“. Има потвърждение от състезатели от няколко държави от Балканския регион и от Европа за участие. Искаме да направим нещо страхотно!“

Състезанието се планира за месец юни в рамките на 3 дни, като подобно до сега не е провеждано в България. Идеята се подкрепя от Българската федерация по джу джицу. 

Б.р. Джу-джицу е едно от най-древните бойни изкуства в света, известно повече от 2500 години. То възниква във феодална Япония като метод за самозащита срещу въоръжен и брониран противник, като защитаващият се е невъоръжен, или използва късо оръжие или подръчни материали.

Джу-джицу включва хвърляния, захвати, ключове, задушаващи и ударни техники. Стилът се характеризира със своята комплексност – практикуващите го получават умения както за водене на схватка от дистанция (удари с ръце и крака), така и от клинч (хвърляния, подсечки) и на земя (граплинг, борба) . На японски език думата “джу” означава “меко” или “гъвкаво”. “Джу” използва силата на противника, за да надделее и по този начин прибавя неговата сила към своята собствена. „Джицу” означава изкуство, умение.

На Български Джу Джицу може да се преведе като „Изкуство на мекотата”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във