Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицейски служители от Варна, обвинени за искане и приемане на подкуп, остават в ареста

Двама полицейски служители, привлечени от Окръжна прокуратура-Варна към наказателна отговорност за искане и приемане на подкуп, остават в ареста. Апелативният съд в града потвърди първоначално взетите мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях и отхвърли жалбите на полицаите срещу определенията на Окръжния съд, в които те настояваха за по-леки мерки за неотклонение.

В провелото се съдебно заседание представителят на Апелативна прокуратура-Варна категорично оспори искането на двамата обвиняеми, като подчерта, че деянието не е изолиран случаен акт, а показва трайна насоченост към нарушаване на правовия ред при това от служител, призван да следи за съблюдаването му.

Разследването, започнато в края на месец ноември 2021 година, е установило, че в периода от 23 септември 2021 г. до 14 април 2022 г. Н.Н. повече от веднъж поискал и взел подкуп от граждани, като всеки път това било условие да не извърши свои служебни задължения и да не ги санкционира за различни нарушения по ЗДвП. Сумите, които вземал, били между 100 лева и 180 лева. Неговият колега приел сумата от 40 лева, за да не вземе мерки във връзка с нарушение, допуснато от водач на пътя.

След анализ на доказателствата Апелативен съд-Варна стигна до извода, че те са достатъчно, за да обосноват предположението за съпричастността на обвиняемите към престъплението, за което за привлечени към наказателна отговорност. Съдебният състав прие, че при по-лека мярка за неотклонение има риск полицейските служители да извършат действия, накърняващи правосъдието – чрез контактите, създадени по време на службата си, те биха могли да повлияят на свидетели и на събирането на доказателства.

Определенията, с които е потвърден ареста на двамата полицейски служители, не подлежат на обжалване.    

Facebook logo
Бъдете с нас и във