Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицейското насилие срещу протестърите "уволни" главсекът на МВР

Правомощията на главния секретар на МВР Ивайло Иванов са прекратени заради полицейско насилие по време на протестите в София. Това става ясно от решението за освобождаване на Ивайло Иванов, публикувано в Информационната система за правна информация на Министерски Съвет. "Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото.

Като висша професионална длъжност в МВР главният секретар е длъжен да планира, организира и контролира основните дейности в Министерството на вътрешните работи и да отговаря за изпълнението им. Той носи отговорност за действията на МВР, насочени срещу започналите на 9 юли 2020 г. и продължили до края на 2020 г. протести срещу разрастващите се корупция и беззаконие в управлението на страната, както и срещу ограниченията на свободата на словото.

За охрана на обществения ред при протестните действия в гр. София са включени сили и средства от различни структури на МВР. При неутрализиране на протеста служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядък. Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци. Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти. Случилото се по време на протестите и действията на органите на МВР намериха отзвук и бяха отразени в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации. Социологичните проучвания показаха, че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие.

Като утежняващи обстоятелства се явяват обществената значимост на заеманата от главен комисар Ивайло Иванов длъжност и несъответствието на неговото поведение с характера на вменените му от закона задължения за борба с
престъпността и опазване на обществения ред. При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР е нарушил утвърдените световни и европейски професионални стандарти, което е основание за прекратяване на правомощията му на
основание чл. 36, ал. 6, т. 6 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

На основание чл. 36, ал. 3, ал. 6, т. 6 и ал. 7 от Закона за Министерството на вътрешните работи Министерския съвет предлага на Президента на Република България да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, и за освобождаването му от длъжност", гласи текстът на документа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във