Параграф22 Weekly

§22 Новини

Полицията арестува Елена Ваташка и Дучето

Полицията в Кърджали арестува организаторите на футболните фенове, съобщи Елена Ваташка, председател на Сдружението на футболните привърженици. Тя е била обискирана и задържана в продължение на два часа и половина и принудена да пише обяснения за събитията в Пловдив, за днешното идване в Кърджали и за това какво възнамеряват да правят във връзка с делата, свързани с претенциите на мюфтийството.


Полицията разпознава Ваташка като организатор на протестите, които бяха проведени на 7 и 14 февруари в Пловдив. За протеста на 14 февруари, при който имаше вандалски актове, свързани с Джумая джамия, се водило разследване, са казали в полицията. В момента представители на футболните фенове са все още в Кърджали, тъй като в ареста все още е Димитър Ангелов - Дучето, председател на националния фенклуб на ЦСКА. Имало е и доста недопуснати и върнати коли с хора, които не са успели да стигнат до Кърджали. 30 души от Хасково също са били спрени и върнати, каза Ваташка.


По думите и, за днес идеята не е била да се протестира, а само да изчакат пред съда, за да разберат решението му. Не са искали да провокират етническия мир, така както е било и в Пловдив. Много добре разбираме, че Кърджали е смесен район и не сме искали да накърняваме никого, добави Ваташка. Най-голямата им победа днес, по думите и, е това, че пред сградата в Кърджали са се събрали около 100-на души от местните. Това означава, че хората са имали куража да дойдат, след като са разбрали, че ги подкрепяме, добави Ваташка. Ненужно е бил впрегнат огромен полицейски ресурс и жандармерия, които са били обградили Съда и музея. Общо протестиращите граждани са били около 200 души. Съдебният състав пък е забранил в залата да влизат граждани, което също е нарушение, според феновете. Съдебният процес трябва да е открит.


Делото по иск на Мюфтийството за сградата на Историческия музей в Кърджали е било отложено за 8 април. Адвокатът на Мюфтийството е изискал допълнителни доказателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във