Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицията предотврати блокирането на пътя за Македония

Полицаи не позволиха на жители на десет петрички села да блокират международния път за Република Македония. Много шофьори обаче спряха за да подкрепят искането им старите орехови дървета да бъдат отрязани."Проблем са, под всеко дърво има паметник. Как да не са проблем?", коментират местните жители, съобщава БНР.

Заканата за спиране на движението бе сведено до мълчалив протест на кметовете от селата, през които минава пътят за ГКПП "Златарево". Охранявани от полицаи, те извървяха опасната 3-километрова отсечка пеша. Не искаме да пречим на хората, които пътуват по международния път, още по-малко търсим политически дивидент от инициативата си, каза кметът на Първомай Методи Попов: Нашият протест е да напомним на организацията на предприятието, което ползва пътя или това е "Пътно управление", да вземат да почистят, да изсечат всички изсъхнали и стари орехи.

Кметовете реагираха остро на заявеното от директора на Областно Пътно управление - Благоевград, че имат икономически интерес към 118-те орехови дървета, които са защитен вид и ценен дървен материал: "Да дойдат първо да видят дали в дърветата има дървен матерал, защото тези дървета, преди 10 години беше се стигнало до процедура изсичане. Фирмата, която трябваше да ги изреже и да ги вземе, отказа, защото тогава не ставаха за материал, преди 10 години.

Изрязаните дървета да се дадат за отопление на детските градини по селата, предложи кметът на село Беласица, който е инициатор на протеста. Кирил Стоянов заяви, че  ще продължат да припомнят на институциите за проблема и не изключи въпреки забраната на своя отговорност да блокират пътя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във