Параграф22 Daily

§22 Новини

Полицията разпръсна народа на блокираните кръстовища, арестува поне 12 протестъри

Полицията освободи блокираните кръстовища рано тази сутрин. Операцията за възстановяване на обществения ред започна в 4 часа. Палатките, разположени до сградата на президентството, вече са преместени на близкия тротоар. Подобна е ситуацията на кръстовището пред Софийския университет, където протестните палатки на "Системата ни убива" също са преместени на тротоара пред Ректората. Полицията не допуска протестиращите на пътното платно.

През нощта полицията премахна палатковите лагери на протестиращите и в останалите части на страната - Пловдив, Варна и на пътя Стара Загора-Хасково.

Адвокат Николай Хаджигенов коментира пред БНР: "Полицията е просто бухалката, с която разчистват гражданите. Настоятелно съветвам всички да обжалват още днес и задържанията под стража и актовете. Сега всички трябва да излезем отново на улицата и този път да бъдем много гневни. Протестът вече започна! Благодаря ти, Борисов!".

На площад “Независимост“, около 4:30 ч., е имало 10-ина души в лагера. Те разказват, че е жандармерията без обяснения ги е накарала да освободят кръстовището. “Както си седяхме, нахлу жандармерия. Докараха хиляди охранители от полицията и от службите за сигурност, за да могат да охраняват сградата, което е излишно за 10 човека мирни граждани“, каза Николай Димитров - един от гражданите, който е бил тук по-рано тази сутрин. Към 8 ч.  на площада са останали няколко души.

Майките на деца с увреждания се преместиха пред Президентството. Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления. По информация на БНР арестуваните в София са 12. Сред тях е и ПР експертът Арман Бабикян. Повечето от задържаните са откарани в 1-во. РПУ. Източници на БНР, близки до акцията, обясниха, че вероятно около 8 ч., повечето от задържаните ще бъдат освободени, като преди това ще им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Пред 1-во РПУ има група от протестиращи. Кирил Чуканов от “Граждански мегдан“, който е там, разказа: “Тази нощ ми се обадиха около 5, че е дошло много голямо количество жандармерия, спецчасти на полицията и пристискат протестиращите, изтласкват ги, събират им личните карти, заплашват ги, че веднага трябва да напуснат, съставят им актове. Малко след това разбрах, че са арестували масово хора. Не мога да кажа точно колко хора има в управлението, говорят, че са между 20 и 30 – Пламен Даракчиев, Манол Глишев, много хора са вътре. Арман Бабикян също е задържан“.

От МВР заявиха, че акцията е с цел възстановяване на движението, а ведомството уважава желанието на хората да протестират, но това не може да става с цената на нарушаване на правата на останалите граждани в страната. 

Протестиращ обясни пред БНР: “Бяхме около 25-30 души вечерта. Към пет часа дойде жандарамерията и: “Вдигайте катуна". Нямаше сблъсъци. Аз спах през това време. Преди това чух, че другите говореха за някаква провокация, но аз нищо не съм чул. Полицаите бяха много учтиви, но като си обграден от 150 човека, посред нощ, нямаш много какво да направиш. Преместваме протеста пред 1-во РПУ и призоваваме всички граждани да дойдат там в знак на солидарност“, разказаха протестиращи от лагера на “Орлов мост“.

Мая Манолова беше на мястото на палатковия лагер пред Ректората на СУ по-рано тази сутрин и сподели. “По отношение на буса, който е на майките на деца с увреждания - това е специализиран транспорт, който е важен за хората с увреждания. Прибраха го! Задържаха двадесетина души на “Орлов мост“ по данни на протестиращите. Хората имат право на адвокат от момента на тяхното задържане. Това конституционно право не беше спазено, както и правото на гражданско неподчинение е гражданско право“, каза още тя.

По-рано пред БНР един от протестиращите на "Орлов мост" в София - Манол Глишев, съобщи, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4 и 30 часа. "Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т. е. на специализираните служби към софийската полиция, обградиха "Орлов мост" с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата - много забавно, предвид че последните дни въобще нямаше такъв проблем. Явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането. Може би към двайсетина души отговорихме "не". Съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа."

Facebook logo
Бъдете с нас и във