Параграф22 Daily

§22 Новини

Полковникът от ФСБ Черкалин е готов да предаде в собственост на Русия общо 6 милиарда рубли

Обвиненият в крупни измами полковник от ФСБ на Русия Кирил Черкалин се е съгласил да предаде на държавата част своите пари и имоти, съобщава ТАСС. „Искът [Черкалин] частично признава“. Това e заявил адвокатът на полковника Владимир Михайлов на заседание на Головинския съд в Москва. Отбелязва се, че ответникът не признава искове по отношение на средства и недвижими имоти, собственост на неговите роднини.

По време на среща по делото адвокатът е изброил парите и имотите, които Черкалин е готов да превърне в държавни приходи. Ответникът признава изцяло събирането на следните активи: пари в размер на 200,5 хил. долара, 900 хил. рубли; 50,49 млн. долара, 1,978 млн. евро; 16,145 млн. рубли, 22,056 млн. долара, 6,522 млн. евро, 4 хиляди паунда; 793 милиона рубли, автомобил Porsche Cayenne, както и часовници и копчета за ръкавели. Други претенции на прокуратурата той не признава.

Руската Генерална прокуратура иска държавата да сложи ръка върху още пет апартамента, две селски къщи, шест парцела с обща площ от 7116 квадратни метра. м, 14 нежилищни помещения, две коли, плюс пари - 800 милиона рубли, 72 милиона долара и 8 милиона евро, открити по време на разследването в жилището, колата и офиса на Черкалин. Общата стойност на имуществото, подлежащо на обращение към държавните приходи, надвишава 6,3 милиарда рубли.

По-голямата част от тази сума, около 6 милиарда в рубли, се състои от пари в рубли и чуждестранна валута, които иззети в апартамента и в колата на Черкалин. При проверка на съответствието на разходите и доходите на бившия началник на 2-ри отдел в управление „К” на СЕБ на ФСБ на Русия Черкалин, Генералната прокуратура е установила, че той е предоставил непълна информация за доходите си, а стойността на намереното от него имущество значително надвишава официалния му доход.

Срещу част от незаконно получените пари Черкалин е придобил имот и го е регистрирал на името на свои роднини. В същото време общият легален доход на Черкалин, на неговите роднини и приятели от 2005 г. до 2019 г. възлиза на не повече от 55 милиона рубли, отбелязал главният прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във