Параграф22 Daily

§22 Новини

Половин милион документа на войската съхранява търновският военен архив

3484 отделни фонда съхранява военният архив във Велико Търново, като всяка войскова част има собствен. Някои от тях вече не съществуват, но документите им се пазят. Около половин милион са архивните единици, информира директорът му Светлин Радев. Според него документите на армията се съхраняват в подшити дела и папки, които, ако се подредят, ще се получи отсечка с дължина над 9 км. От тези фондове 65 са лични. Те са на изтъкнати военни дейци, сред които генерал Иван Сарафов, генерал Никола Недев, генерал Владимир Вазов, на полковник Иван Стойчев, който се занимава с история и е съхранил доста интересни документи.

През 2021-ва военният архив във Велико Търново навършва 70 години, които ще чества с няколко интересни инициативи, разказа още директорът Светлин Радев. По повод на юбилея екипът му направи предложение до общината 37 български генерали в периода до 1945 година, родом от старата столица, да бъдат отличени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Велико Търново“. Идеята е това да стане за празника на града – 22 март. Всички те имат доказани военни заслуги, много отличия за тях и са видни общественици.

Първите фондове във военния архив са от Българското опълчение. В момента се обработват едни от последните постъпили документи. Те са свързани с генерал Добри Джуров. Приживе е дарил фонда си генерал Атанас Семерджиев. Той обаче е наложил 50-годишно ограничение за ползването му, което служителите стриктно спазват. 15 от тях вече са изтекли.

Държавен военноисторически архив е дирекция в структурата на Държавна агенция "Архиви". Архивът регистрира, комплектува, обработва, съхранява, отчита и предоставя за използване архивните документи на Министерството на отбраната, военните поделения и учреждения, както и на изтъкнати военачалници и военни дейци.

Централният военен архив – В.Търново е създаден със заповеди на Министъра на отбраната № № 50/9 февруари 1951 г. и 140/ 20 март 1951 г. и Директива на началника на Генералния щаб № 4544/ 21 май 1951 г. с наименованието “Централен архивен фонд”. Утвърден е като ведомствен с Постановление на Министерския съвет № 807/6 октомври 1952 г.

До 1999 г. Централният военен архив е подчинен на Министерството на отбраната и на Генералния щаб. С Постановление № 237/ 21 декември 1999 г. е прехвърлен към Главно управление на архивите при Министерския съвет.

Към настоящия момент фондовата наличност на Дирекция “Държавен военноисторически архив” наброява 3401 фонда с 424326 архивни единици (в това число 61 лични фонда с 1821 архивни единици). Регистрирани са и 303 частични постъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във